scamp3

Design Concept

 

The Axis is the latest development in the vibrant, mixed-use Bridgeways precinct in Century City. Located in the western portion of the neighbourhood, edged by Sable and Ratanga Roads, Axis has been designed to capitalise on the site’s enviable views of Table Mountain, Robben Island and the Atlantic Ocean.

 

The building comprises of 83 luxury residential apartments and penthouses, supplemented by small-scale commercial space and a signature restaurant at ground level.  The ground floor activity creates a public destination that completes the series of inter-connected public spaces through the Bridgeways Precinct.

 

Axis challenges conventional ideas associated with an urban apartment lifestyle. The building needs to complement the greater urban strategy by creating a series of public, semi-public and private spaces and urban courts. A public urban plaza is introduced as a forecourt and arrival space. This dynamic plaza is fed by routes along the pedestrian network in the precinct that feeds into a sheltered landscaped courtyard at the heart of the scheme. A series of transparent glazed commercial and public spaces surround the courtyard and provide 360-degree views of the surroundings.  The courtyard spills out onto secure landscaped gardens; providing a place to enjoy sundowners and views of the majestic Table Mountain.

 

The compact form of the building wraps around itself and gradually rises up towards the views of Table Mountain and Robben Island, orientating the majority of the apartments towards  breath-taking views of the city. The unique ‘doughnut’ shaped form is adorned with visual gashes that allow the sheltered walkway spaces to catch glimpses of the city around it, connecting the inside circulation to the outside world. The rising forms cuts away, creating dynamic terraces and activity at different heights, culminating in the generous penthouse units. To top it all off, a panoramic lift is positioned at the pinnacle of the mass, transporting every inhabitant on a scenic journey to their destination. Thus the building connects to the environment in a myriad of strategic ways, and sets a precedent for urban conscious residential developments in the city.

 

Each apartment has been meticulously designed to optimise views, light and provide a generosity of space that extends to the provision of ample external terraces.  High quality finishes have been specified both internally and externally to ensure the long-lasting beauty of the contemporary design. A 24-hour concierge in the entrance court completes the exclusive nature of the development.